Sådan hjælper du dit barn ved skiftedag

Selvom I som forældre har et godt samarbejde, så kan det være svært for børnene ved skiftedage. Vi er alle indrettet sådan, at vores hjerne det meste af tiden kører på autopilot (vaner) og at vi kun bruger meget lidt energi på, at omstille os til noget nyt. Generelt er børn bedre til at omstille sig, da de er på en stejl læringskurv.

De går fra, at kun forholde sig til den lille verden de lever i med jer som forældre i centrum. Jo ældre dine børn bliver, jo mere folder deres perspektiv/verdensbillede sig ud. Som tiden går begynder de at forstå, at verdenen er større end deres lille andedam og dødeligheden hos de nærmeste går op for dem – for at sige det ligeud.

Så kort sagt, så har dine børn brug for stabilitet, rutiner og ikke for mange nye indtryk. Derudover savner børn den forældre de ikke er hos og de bekymrer sig om, om den anden forældre nu sidder og er ked af det.

Med denne meget lille intro, så hopper jeg nu til det du har siddet og ventet på.

Hvordan hjælper du/I jeres barn ved skiftedage?

  • Se oplevelsen fra børnehøjde. Sæt dig ind i, HVORFOR det er svært for dit barn – gerne med det udgangspunkt i tankerne, som jeg har beskrevet ovenfor.
  • Underkend aldrig dit barns følelser. Der skal være plads til følelserne og barnet skal føle, at det er okay, at føle det som barnetgør.
  • Læg en strategi som forældre om hvor og hvornår skiftedage skal finde sted, som tilgodeser barnets behov og ikke hvad der er mest praktisk. Find gerne tidspunkter der giver plads til, at barnet kan omstille sig fra skulle fra det ene hjem til det andet.
  • Tal med dit barn om, at ja det er noget møg at skulle frem og tilbage. Men det er den virkelighed der er og I vil gøre det bedste I kan, for at hjælpe barnet ved skiftedage.
  • Planlæg ikke for mange ting på en skiftedag, da barnet har brug for ro til at omstille sig. Prøv at holde rutiner fx hvis det er sportsaktiviteter på dagen.

Det er aldrig for sent, at lægge en ny kurs for bedre skiftedage for dit barn, da alle valg/handlinger har konsekvenser. Det kan være med til, at lægge et bedre fundament for dit barns ve og vel i fremtiden som voksen.