Jo længere tid vi er gift, jo mindre er sandsynligheden for at vi bliver skilt

I 2017 var der 536 skilsmisser af par der havde været gift under 1 år. Fra 1 års ægteskab og frem til cirka 10 års ægteskab, så begynder kurven at knække. Hvad er det der gør, at vi oftere vælger at blive skilt jo tidligere vi er i ægteskabet?

Nu skal det jo lige siges, at denne statistik ikke viser hvor længe forholdet har varet inden giftemålet. Det i sig selv er jo også ret interessant. For hvis de 536 par der valgte at lade sig skille efter 1 års ægteskab, havde været i deres forhold i mange uden at have været gift, er det så ægteskabet der ødelægger forholdet eller er giftemålet et forsøg på at redde et allerede skræntende forhold – dog uden held?

Der er ingen tvivl om, at det at få børn sætter parforholdet på prøve. Både i form af dårligere nattesøvn, hvilket er et fundament for et velfungerende menneske og derved også forholdet. Til mindre tid hvor forholdet kan plejes, som der var mulighed for før børnene, hvilket også har en stor betydning. I den periode føles det, som om vi har mistet kærligheden for vores partner. Men som tidligere beskrevet i indlægget om hvornår er skillemisse rigtigt, så er kærligheden som en muskel og hvis den ikke bliver aktiveret så bliver den mindre.

Min erfaring er at der selvfølgelig er flere faktorer der går igen siden par vælger at blive skilt. Børn, mindre fokus på forholdet, etablering af karriere, pressede økonomier og generelt en romantisk ide om, hvordan parforhold skal være, gør at vi vælger skilsmissen som udvej.

Det interessante er jo, at hvis vi formår at holde sammen til ca. 10 år efter ægteskabet indgåelse, så er der større sandsynlighed for, at vi finder roen eller tilfredsstillelsen i ægteskabet i hvert fald set ud fra skilsmisseprocenten.

Økonomien

Et andet element er, at jo ældre vi bliver jo højere bliver vores indkomst gennemsnitligt set. Det betyder, at når vi samtidig har den laveste indkomst og skal etablere os, så vi derudover bliver presset på nattesøvn og nye roller som forældre – alt imens vi skal tilfredsstille et arbejdsmarked, så er det jo ikke så underligt, at vi nogen gange kan blive fristet af, at kaste håndklædet i ringen i troen om, at det hele så bliver lidt nemmere.

Dog bliver mange overrasket over, at det faktisk gøre det hele svære for dem og deres økonomi bliver forringet.

Ud over at vi tjener færre penge, så er det månedlig rådighedsbeløb også forringet, da der nu kun er en indkomst der skal dække de samme udgifter så som husleje, forsikringer, mad, ferie osv.

Nu er penge jo ikke alt, men der er lavet en masse studier fx af Christian Bjørnskov fra Århus Universitet omkring, hvordan blandt andet en stram økonomi skaber usikkerhed. Derfor har den også en indflydelse på din lykke tilstand.

Så konklusionen må være at droppe de romantiske forestillinger om et perfekt forhold og komme bedst muligt igennem de første 10 år. For bliver vi mere lykkelige af, at blive skilt?